Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

In twee weken een testlocatie voor EuroSonic NoorderSlag

Ook EuroSonic NoorderSlag leek slachtoffer te worden van de coronamaatregelen met als gevolg dat het – net als vele andere festivals – niet door zou gaan. Met een ander format (streamen en opnemen) en een snelteststraat heeft het festival van 13 tot en met 16 januari 2021 toch door kunnen gaan. 

 

Jaarlijks organiseert EuroSonic NoorderSlag (ESNS) in De Oosterpoort (onderdeel van SPOT Groningen) een internationaal festival met als doel het versterken van de Europese popsector en de promotie van Europese popmuziek. Tijdens het festival biedt ESNS een podium voor Europees muziektalent, een conferentie voor de professionals in de muziekindustrie en verschillende muziekprijzen. Voor 2021 heeft de organisatie gekozen voor een geheel ander format, namelijk het online streamen en opnemen van het gehele festival, onder de conditie van een zo’n veilig mogelijke werkomgeving voor medewerkers, artiesten/bandleden en crew. 

De producenten van SPOT en ESNS hebben naast de bestaande corona regelgeving (1,5 meter afstand, mondkapjes, etc.) ook besloten een snelteststraat in te richten. Elke medewerker, artiest, bandlid, tv-ploeg, crewmember of leverancier kwam alleen binnen op vertoon van een negatieve testuitslag. 

Het inrichten van een snelteststraat werd twee weken voor het festival bedacht. SPOT vroeg stichting Fastlane om de snelteststraat mogelijk te maken. Het samenbrengen van de specifieke deskundigheden, de wilskracht om dit mogelijk te maken en de slagvaardigheid in besluitvorming hebben ertoe geleid dat de teststraat tweeënhalf week na het eerste contact operationeel was. Een super prestatie met een geweldige impact op de veiligheid. 

Ronald Lowijs, Hoofd Productie SPOT Groningen: “Al met al kijken we terug op een aanpak die kwalitatief en slagvaardig is neergezet,  waar we in projectvorm deskundigheden succesvol hebben samengebracht, waar we pionierend onze nek hebben uitgestoken in culturele wereld, waar we gecalculeerde risico’s hebben genomen en zoals ik inschat een kwartiermakers rol hebben vervuld voor onze collega’s. Het was een avontuur met een succesvol einde.” 

 

Bron foto: Ronald Lowijs